Potvrđena optužnica u predmetu Mirko Vračević

08.01.2007, 14:56
Sud BiH potvrdio je, 3. januara 2007. godine, optužnicu protiv Mirka Vračevića koja ga tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice Mirko Vračević (zvani Srbin) je, u periodu od jula 1993. do mart 1994. godine, kao pripadnik Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a  i u svojstvu stražara u logoru Vojno, između ostalog,  planirao, podstrekavao te lično vršio napad na civilno bošnjačko stanovništvo opštine Mostar. Prema navodima optužnice Mirko Vračević je lično dao značajan doprinos u jačanju funkcioniranja sistema zlostavljanja i progona Bošnjaka u logoru Vojno. 

Optužnica između ostalog navodi da je optuženi neutvrđenog dana u mjesecu septembru 1993. godine, prilikom transporta 50 zarobljenih muškaraca iz logora Heliodrom radi obavljanja prisilnog rada za snage HVO-a u Bijelom Polju, ubio jednu osobu a drugoj  nanio teške tjelesne povrede. 

Prema navodima optužnice, optuženi je neutvrđenog datuma u oktobru 1993. godine u krugu logora Vojno prišao maloljetnom zatvoreniku rekavši mu da će ga zaklati, nakon čega ga je više puta udario kundakom puške od čijih je udaraca zatvorenik zadobio teške tjelesne povrede.

Optužnica dalje navodi da je optuženi u više navrata u periodu od 7. septembra do kraja novembra 1993. godine u logoru Vojno, odvodio jednu zatvorenicu logora u kuću u sklopu logora i pod prijetnjom za njen život i upotrebom fizičke sile prisiljavao je na seksualne odnose. 

Optužnica