Mitar Rašević i Savo Todović se izjasnili da nisu krivi

15.01.2007, 17:44
Optuženi Mitar Rašević i Savo Todović se danas nisu pristupili ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Sud je utvrdio da su optuženi dobrovoljno izostali sa današnjeg ročišta, te je u skladu sa zakonom konstatovao da optuženi poriču krivnju.

Prema navodima optužnice, Mitar Rašević i Savo Todović su od aprila 1992. godine do oktobra 1994. godine učestvovali u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva na širem području opštine Foča. Optužnica dalje navodi da su optuženi, zajedno sa upravnikom KP doma „Foča“, stražarima i drugim licima, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio zatočenje Muslimana i drugih nesrpskih civila iz Foče i okolnih područja u nehumanim uslovima u KP domu „Foča“ koji je imao sva obilježja logora. 

Prema navodima optužnice Mitar Rašević je kao komandir  straže KP doma „Foča“ bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih stražara, te je imao efektivnu kontrolu nad istim. Optužnica dalje navodi da je Savo Todović, u svojstvu zamjenika upravnika KP doma „Foča“, imao ovlaštenja i dužnosti koje pripadaju komadantu logora. 

Ovaj predmet je, prema odluci Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH. Optuženi su 3. oktobra 2006. godine prebačeni na teritoriju BiH.