Za sutra zakazana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Leonard Dushi i drugi

24.01.2007, 10:25
Sjednica Apelacionog vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Dushi i drugi zakazana je za sutra, 25. januara 2007. godine u sudnici 8 sa početkom u 10:00 sati.

 Sudeće vijeće je 31. oktobra 2006. godine izreklo prvostepenu presudu u ovom predmetu kojom je Leonard Dushi oglašen krivim za krivična djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprava i produženog krivičnog djela teške krađe, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.  Pretresno vijeće je u presudi zaključilo da je Leonard Dushi, kao pripadnik zločinačke organizacije, preko državne granice BiH i Crne Gore preveo više osoba koje ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak, te je preinačene javne isprave upotrijebio kao prave. Optuženi je također u dva navrata obio „General servis“ DOO Sarajevo („Gorenje“), pri čemu je je ukrao uređaje i oštetio navedenu firmu za iznos od oko 10.500,00 KM.

Drugooptuženi Eljmi Iseni oglašen je krivim za krivično djelo krijumčarenja osoba u pomaganju jer je pomagao Dushi Leonardu u nezakonitom prevođenju osoba preko državne granice.  Optuženi Iseni je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od 2 godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Žalbe na presudu uložili su optuženi Leonard Dushi, njegov branilac, te branilac optuženog Eljmi Isenija.  Rješenjem Apelacionog vijeća Suda BiH od 9. januara 2007. godine žalbe optuženog Leonarda Dushija i branioca optuženog Elji Isenija odbačene su kao neblagovremene.