Ukinut pritvor Tasimu Kučeviću

01.02.2007, 17:11
Sud BiH danas je donio naredbu kojom se optuženi Tasim Kučević pušta na slobodu.

Sud BiH je 29. januara 2007. godine donio rješenje kojim se usvaja prijedlog odbrane i određuje da će se optuženi Tasim Kučević pustiti na slobodu (uz niže opisane mjere obezbjeđenja) nakon pružanja jemstva u iznosu od 200,000.00 KM u gotovini.  Prema rješenju, prije puštanja na slobodu, optuženi je također dužan Sudu predati sve važeće putne isprave BiH ili bilo koje druge zemlje.  U skladu sa ovim, optuženom se zabranjuje napuštanje mjesta boravišta bez prethodnog odobrenja Suda.

Sud je optuženom zabranio da obavlja aktivnost ugostiteljstva ili raspolaganje poslovnim objektom „Mlin“.

U rješenju od 29. januara Sud poziva Tužilaštvo BiH da organizuje, putem policijskih organa, vršenje nasumičnih – povremenih kontrola optuženog radi provjere da li se poštuje mjera zabrane napuštanja boravišta.

Optužnica navodi da su Kučević Tasim i Pjević Meliha od 2002. godine do juna 2005. godine, u svom ugostiteljskom objektu „Mlin“, Ljubače, organizirali pružanje seksualnih usluga i seksualno iskorištavanje ženskih osoba za novac. Ostalih 8 suoptuženika su navodno bili zaposleni u ugostiteljskom objektu “Mlin”.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 21. juna 2006. godine i trenutno je u toku iznošenje dokaza Tužilaštva.