Početak glavnog pretresa u predmetu Paško Ljubičić

09.04.2007, 15:31
Početak glavnog pretresa pred pretresnim vijećem u predmetu Paško Ljubičić zakazan je za sutra, 10. april 2007. godine, sa početkom u 09:30 sati, u sudnici broj 7. Optužnica Tužilaštva BiH tereti Ljubičića za krivična djela zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i povrede zakona ili običaja rata

Prema navodima optužnice Paško Ljubičić je od januara do kraja jula 1993. godine učestvovao u sklopu širokog ili sistematičnog napada snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na bošnjačko civilno stanovništvo u općinama Vitez i Busovača.  Optužnica navodi da je optuženi od januara do jula 1993. godine vršio dužnost komadanta Četvrte bojne Vojne policije, koja je funkcionirala u Operativnoj zoni središnja Bosna (OZSB) HVO-a. On je, navodno, formalno i de facto imao kontrolu nad pripadnicima Vojne policije HVO-a u OZSB. 

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. jula 2006. godine ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH.  Optuženi je prebačen na teritoriju BiH 22. septembra 2006. godine.