Određen pritvor Miloradu Trbiću

13.06.2007, 17:17
Sud BiH je 12. juna 2007. godine donio rješenje kojim se određuje pritvor Miloradu Trbiću u trajanju od dva mjeseca. Sudija za prethodno saslušanje je odredio i rok od 40 dana Tužilaštvu BiH da potvrđenu optužnicu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prilagodi odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Optužnica, koju je potvrdio MKSJ, tereti optuženog za krivična djela genocida, zločina protiv čovječnosti i povrede zakona ili običaja rata.  Prema navodima ove optužnice, Milorad Trbić je u svojstvu pomoćnika načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, pomagao u upravljanju četom Vojne policije, za vrijeme događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.  Optužnica između ostalog navodi da je optuženi bio zadužen za nadgledanje, zatvaranje i pogubljenje muslimanskih žrtava na raznim lokacijama na području Zvornika.  Optuženi je, prema navodima optužnice, 14. jula 1995. godine, zajedno sa načelnikom bezbjednosti Zvorničke brigade, u školi Grbavci u Orahovcu, nadgledao Vojnu policiju prilikom čuvanja muslimanskih zatvorenika i njihovog prevoza do obližnjeg polja gdje su pogubljeni.

 

Nakon javnog saslušanja, Sud je na osnovu podnesenog dokaznog materijala zaključio da postoji osnovana sumnja da je Milorad Trbić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.  Nadalje, Sud je odredio pritvor zbog sigurnosti građana i imovine i smatrajući da postoji opasnosti od bijega optuženog ukoliko bi isti bio pušten na slobodu.