Zoran Janković oslobođen optužbe

19.06.2007, 17:43
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Odjela I za ratne zločine, kojom je optuženi Zoran Janković oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Presudom sudećeg vijeća Zoran Janković je oslobođen po svim tačkama optužnice.  Optužnica navodi da je optuženi, dana 29. aprila 1992. godine, zajedno sa komandantom artiljerijske jedinice u Osmacima vojske tzv. Srpske republike BiH i pripadnicima paravojnih formacija zarobio grupu civila bošnjačke nacionalnosti koju su sproveli do mjesta zvanog „Rašidov Han“ u Snagovu (opština Zvornik).  Prema navodima optužnice, Zoran Janković je učestvovao u ubijanju 36 lica  i ranjavanju tri lica iz ove grupe da bi potom učestvovao i u paljenju tijela ubijenih civila kako bi prikrio tragove ovog zločina.  

 

Optuženi je oslobođen optužbi da je 27. maja 1992. godine, nakon oružanog napada i zarobljavanja stanovništva sela Šeher i Like u opštini Kalesija, učestvovao u njihovoj prisilnoj deportaciji. 

 

Sud BiH je donio odluku kojom se Zoranu Jankoviću ukidaju mjere zabrane određene rješenjem od 29. novembra 2006. godine.