Sud prihvatio optužnicu u predmetu Milorad Trbić

27.07.2007, 16:09
Sud BiH je 27. jula 2007. godine prihvatio prilagođenu optužnicu u predmetu Milorad Trbić, koja ga tereti za krivično djelo genocida. Sud je, također, potvrdio dodatne tačke kojim je Tužilaštvo BiH proširilo optužnicu ranije potvrđenu od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Optužnica navodi da je u periodu od 11. jula do 1. novembra 1995. godine, kao pomoćnik načelnika bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i kao odgovorna osoba za rukovođenje četom vojne policije ove brigade, Milorad Trbić svjesno učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave, te pogubljenju i pokopavanju vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice. 

Optužnica dalje navodi da je u okviru prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva Milorad Trbić, 13. i 14. jula 1995. godine kontrolirao izlazak bošnjačkog stanovništva iz enklave.  Ovom prilikom, optuženi je, navodno, učestvovao u organizaciji prevoza, zatvaranja i obezbjeđenja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice koji su prevezeni autobusima i kamionima iz Bratunca do mjesta zatvaranja u školama na području Zvornika. 

Prema navodima optužnice, od 11. jula do 1. novembra 1995. godine, Milorad Trbić je zajedno sa drugim pripadnicima VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovao u pogubljenju preko 7.000 muškaraca, Bošnjaka.  Dana, 13. jula 1995. godine, na stadionu u Bratuncu, gdje je bilo zatvoreno između 1.000 i 1.500 muškaraca Bošnjaka, Milorad Trbić je, navodno, učestvovao u pogubljenu najmanje deset muškaraca, Bošnjaka. 

Optužnica dalje navodi da je 14. jula 1995. godine, ispred škole u Grbavcima, Milorad Trbić, zajedno sa drugim pripadnicima čete vojne policije Zvorničke brigade, pucao i ubio do 20 Bošnjaka koji su prethodno bili zatvoreni u fiskulturnoj sali.    

Dana, 16. jula 1995. godine Milorad Trbić je kao dežurni oficir u komandi Zvorničke brigade, navodno, omogućio, koordinirao i sam vršio komunikaciju među oficirima VRS-a koji su sprovodili operaciju hapšenja, zatvaranja, prevoza, pogubljenja i ukopa vojno sposobnih muškaraca, Bošnjaka, iz Srebrenice. 

Kako optužnica navodi, Milorad Trbić je u periodu od 1. augusta do 1. novembra 1995. godine, zajedno sa drugim licima, između ostalog, omogućio i nadzirao ponovni ukop tijela ekshumiranih iz primarnih masovnih grobnica u zonama odgovornosti Zvorničke i Bratunačke brigade i njihovo prebacivanje do sekundarnih grobnica.

Ovaj predmet je, prema odluci MKSJ, ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH.  Optuženi je 11. juna 2007. godine prebačen na teritoriju BiH. 

Optužnica