Tasim Kučević i drugi oglašeni krivim za organizirani kriminal

21.09.2007, 15:55
Sud BiH je danas izrekao prvostepenu presudu u predmetu Tasim Kučević i drugi, kojom su optuženi oglašeni krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa navođenjem na prostituciju. Pored toga, Tasim Kučević i Meliha Pjević su oglašeni krivim za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje.

Tasimu Kučeviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 godina, dok je Meliha Pjević osuđena na sedam godina zatvora. Od Tasima Kučevića, u skladu sa presudom sudećeg vijeća, se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 276.640,00 KM.    

U izreci presude sudeće vijeće je, između ostalog, navelo da su u periodu od 17. augusta 2002. godine do 4. juna 2005. godine, u dogovoru sa više lica, Tasim Kučević i Meliha Pjević organizirali pružanje seksualnih usloga za novac u svojim ugostiteljskim objektima motel „Mlin“ i „Night klub Amerikan“.  

Enver Spahić, Zoran Trbara i Admir Fazlić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.  Sudeće vijeće je našlo dokazanim da su njih trojica učestvovali u organiziranju prostitucije obračunavajući prihode koje su predavali Tasimu Kučeviću i Melihi Pjević, zadržavajući pri tome ranije dogovorenu novčanu korist za sebe.   

Sudeće vijeće je, također, između ostalog utvrdilo da su Mirzet Đulović, Nedžad Đulović, Almir Šabić, Mirsad Mujkić i Edževit Gusinac uspostavljali kontakte između korisnika seksualnih usluga i djevojaka, te vodili evidenciju i naplatu korištenih seksualnih usluga.  Ovim optuženima Sud je izrekao uslovnu osudu.

Tasim Kučević i Meliha Pjević su oslobođeni optužbi da su počinili sljedeća krivična djela:

  • trgovina ljudima,
  • međunarodno vrbovanje radi vršenja prostitucije i
  • pranje novca.

 

Enver Spahić, Zoran Trbara, Admir Fazlić, Mirzet Đulović, Nedžad Đulović, Almir Šabić, Mirsad Mujkić i Edževit Gusinac su oslobođeni optužbi da su počinili krivična djela trgovine ljudima i međunarodnog vrbovanja radi vršenja prostitucije.