Mitar Rašević i Savo Todović oglašeni krivim za zločin protiv čovječnosti

29.02.2008, 12:21
Sud BiH je 28. februara 2008. godine izrekao prvostepenu presudu u predmetu Mitar Rašević i drugi, kojom su Mitar Rašević i Savo Todović oglašeni krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Mitar Rašević osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam (8) godina i šest (6) mjeseci, a Savo Todović na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest (12) godina i šest (6) mjeseci.

U izreci presude, između ostalog stoji:

Mitar Rašević, kao komandir straže zadužen za nadzor nad najmanje trideset sedam (37) zatvorskih stražara i Savo Todović, kao zamjenik upravnika KP doma “Foča”, u periodu od aprila 1992. godine do oktobra 1994. godine, učestvovali su u održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja zatvorenikia. Početkom jula 1993. godine, Savo Todović je zajedno sa drugim stražarima zlostavljao i tukao lancem po rukama jednog zatvorenika. Nadalje, u izreci presude stoji, da su stražari pod komandom Mitra Raševića, te civilni i vojni policajci, ulazili u KP dom “Foča” i palicama, motkama i pesnicama udarali zatvorenike, ispitujući ih na taj način o skrivenom oružju. U periodu od aprila 1992. godine do oktobra 1994. godine, Mitar Rašević i Savo Todović su doprinosili stvaranju i održavanju loših životnih uslova u logoru. Savo Todović je prijetio nanošenjem teških tjelesnih povreda u slučaju povrede zatvorskih pravila, pokušaja bjekstva ili odbijanja rada. Zatvorenici su svo vrijeme bili zaključani u ćelijama, izuzev za vrijeme postrojavanja i odvođenja u kantinu ili radne obaveze. Korištene su i samice kao sredstvo zastrašivanja i prijetnji. U ovakvim uslovima, zdravlje zatvorenika je bilo ozbiljno narušeno, te su tako u aprilu ili maju 1992. godine dva (2) zatvorenika podlegla, jedan (1) je podlegao usljed premlaćivanja, dok je jedan (1) od zatvorenika izvršio samoubistvo vješanjem.

Mitar Rašević i Savo Todović su u periodu od maja 1992. godine do oktobra 1994. godine učestvovali u stvaranju sistema prisilnog rada. Ovom prilikom Mitar Rašević je nadgledao njihove zadatke unutar i van KP doma i raspoređivao stražare koji će ih odvoditi na rad, dok je Savo Todović sastavljao spiskove zatvorenika koji će raditi na određenim lokacijama i lično raspoređivao zatvorenike na radne zadatke. U periodu od jula 1993. godine do oktobra 1994. godine, iz KP doma “Foča” prebačeno je oko osamdeset (80) zatvorenika u zatvorske objekte u Kalinovik, Rudo i “Kula”, tako da u KP domu “Foča” nije ostao nijedan zatvorenik, jer je Mitar Rašević dana 4. ili 5. oktobra 1994. godine lično transportirao oko šezdeset (60) zatvorenika u zatvorski objekat “Kula”. Dana, 17. septembra 1992. godine ili oko tog datuma, između trideset pet (35) i šezdeset (60) zatvorenika je izvedeno van kruga KP doma, navodno na branje šljiva i odvedeno u nepoznatom pravcu. U periodu od juna 1992. godine do marta 1993. godine, najmanje dvije stotine (200) zatvorenika muslimanske nacionalnosti, kao i drugih zatvorenika nesrpske nacionalnosti, prebačeno je na nepoznata mjesta.

Optuženi se oslobađaju optužbe da su u periodu od aprila 1992. godine do oktobra 1994. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema kažanjavanja i zlostavljanja zatvorenika počinjenog od strane stražara te civilne i vojne policije i vojnika. U toku aprila i maja mjeseca 1992. godine, nakon što su pripadnici vojne policije uhapsili i priveli u KP dom “Foča” troje (3) civila, ispitivali su ih i tukli kako bi iznudili priznanje da su članovi SDA. Jedan od civila se od premlaćivanja onesvijestio dva puta. Najmanje u dva navrata stražari i vojni policajci su mučili i premlatili jednog (1) zatvorenika. Isti je tom prilikom zadobio povrede u vidu preloma tri rebra. Nadalje, stražari i vojni policajci su zlostavljali još sedam (7) zatvorenika, od kojih su jednom polomili vilicu i odveli ga u samicu.

Optuženima se u izrečenu kaznu uračunava i vrijeme koje su proveli u pritvoru prema odluci MKSJ i rješenja Suda BiH, počevši od 15. augusta 2003. godine za optuženog Mitra Raševića, a od 15. januara 2005. godine za optuženog Savu Todovića, pa do upućivanja na izdržavanje kazne.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. godine ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH.  Optuženi su 3. oktobra 2006. godine prebačeni na teritoriju BiH.