Zakazano izricanje presude u predmetu Dušan Fuštar

21.04.2008, 17:08
Izricanje presude, pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Dušan Fuštar, zakazano je za 22. april 2008. godine, sa početkom u 10:00 sati, u sudnici 4. Prethodno je Sud, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, razdvojio predmet Željko Mejakić i dr. (X-KR-06/200) u odnosu na optuženog Dušana Fuštara, koji se vodi pod oznakom X-KR-06/200-1. Predmet Željko Mejakić i dr. odnosno Dušan Fuštar Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustupio je Sudu BiH na dalje procesuiranje i predstavlja prvi takav predmet koji je okončan prihvatanjem sporazuma o priznanju krivnje. Dušan Fuštar je optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi učestvovao u zlostavljanjima i progonima koji su u periodu od 30. aprila do kraja 1992. godine počinjeni nad nesrpskim stanovništvom na području općine Prijedor.  U okviru plana stalnog preseljenja nesrpskog stanovništva, prema navodima optužnice, više od 7 000 nesrpskih civila je bilo predmet zarobljavanja, odvođenja i samovoljnog zatvaranja u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.  U ovim logorima zatočeni su, navodno, držani u nehumanim uslovima i podvrgnuti teškom fizičkom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju.

Dušan Fuštar je, prema navodima optužnice, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine, bio komandir jedne od tri smjene straže u logoru Keraterm.  Između ostalog, Dušan Fuštar je, navodno, učestvovao u odabiru približno 20 muškaraca koji su odvedeni iz logora Keraterm i strijeljani.