X-KR-06/200-1 Dušan Fuštar

Predmet nastao: Razdvajanjem postupka.

Optužnica: Krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i to tačke a), e), f), k) i h) a sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. i 2 istog zakona.

Tužilački broj: KT-RZ-91/06

Broj optuženih: 1

Tužilac: Peter Kidd

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u prvostepenom postupku: Šaban Maksumić, Pietro Spera i Maria Tuma

Datum potvrđivanja optužnice : 18.01.2007.

Predmet pravosnažno okončan : 21.04.2008.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

Optužnicom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine od 07.07.2006. godine, koja je preuzeta kao potvrđena od strane MKSJ, u skladu sa Zakonom o ustupanju p

Optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 7.7.2006. godine, koja je preuzeta kao potvrđena od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), u skladu sa Zakonom o ustupanju predmeta, te prilagođena odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH), optuženi Dušan Fuštar se tereti da je, u sklopu širokog ili sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na širem području općine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da je učestvovao u istom, svojim činjenjem i nečinjenjem učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u logoru Keraterm tokom relevantnog perioda s ciljem zlostavljanja i progona muslimana, Hrvata i ostalih lica nesrpske nacionalnosti zatočenih u logoru različitim oblicima fizičkog i psihičkog nasilja i stoga je odgovoran za sva krivična djela počinjena u logoru Keraterm. Sva navedena djela su počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

ištva na širem području opštine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da je učestvovao u istom, svojim činjenjem i nečinjenjem učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u logoru Keraterm tokom relevantnog perioda s ciljem zlostavljanja i progona Muslimana, Hrvata i ostalih lica nesrpske nacionalnosti zatočenih u logoru putem različitih oblika fizičkog i psihičkog nasilja i stoga je odgovoran za sva krivična djela počinjena u logoru Keraterm, a sva ta djela su počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.Napomene:

Sud je 17. aprila 2008. godine donio rješenje o razdvajanju predmeta, te se ovaj predmet od tada vodi pod nazivom Željko Mejakić i dr. (X-KR-06/200) u odnosu na optužene Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića, a Dušan Fuštar (X-KR-06/200-1) u odnosu na optuženog Dušana Fuštara.

Optuženi/na: Dušan Fuštar
Branilac: Zlatko Knežević
Presuda/Odluka Osuđujuća

1.

Optuženi/na: Dušan Fuštar
Djelo: Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i to tačke a), e), f), k) i h) a sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. i 2 istog zakona.
Mjesto učinjenja djela: Prijedor
Vrijeme učinjenja djela: 1992.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj
Optuženi/na: Dušan Fuštar
Pritvor Period:

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Dušana Fuštara, 22. aprila 2008. godine, Sud je izrekao presudu kojom je Dušan Fuštar oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, progon, iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s članom 29. i 180. stav 1. KZ BiH., te osuđen na devet (9) godina zatvora.

 

Pretresno vijeće u sastavu: Šaban Maksumić, Pietro Spera i Marie Tuma.

 

Glavni pretres je počeo 21.4.2008. godine.