Izrečena presuda u predmetu Dušan Fuštar

22.04.2008, 15:46
Sud BiH je, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Dušana Fuštara, izrekao presudu kojom je Dušan Fuštar oglašen krivim za zločin protiv čovječnosti, te kažnjen sa 9 (devet) godina zatvora. Predmet Željko Mejakić i dr. odnosno Dušan Fuštar ustupljen je od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Sudu BiH na dalje procesuiranje i predstavlja prvi takav predmet koji je okončan prihvatanjem sporazuma o priznanju krivnje.

Optuženi je, između ostalog, oglašen krivim što, u periodu od kraja juna do 5. augusta 1992. godine, kao vođa jedne od tri smjene straže u logoru “Keraterm”, nije spriječio ili zaustavio zlostavljanje zarobljenika od strane njemu podređenih stražara i drugih posjetilaca. U navedenom periodu određeni broj zarobljenika je podlegao od posljedica premlaćivanja, dok su drugi zatvorenici redovno zlostavljani od strane stražara i posjetilaca.

Optuženi se, također, oglašava krivim što nije iskoristio svoja ovlaštenja kao vođa straže kako bi zaštitio zatvorenike i popravio njihove svakodnevne uslove života dok je bio na dužnosti i u okviru svojih mogućnosti, te što je doprinio i pospiješio sistem zlostavljanja i progona u periodu dok je bio vođa straže.