Izrečena presuda u predmetu Paško Ljubičić

29.04.2008, 16:20
Sud BiH, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Ljubičića, izrekao je presudu kojom je oglasio krivim Paška Ljubičića za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva , te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) godina.

Optuženi Ljubičić je oglašen krivim što je, dana 15. i 16. aprila 1993. godine, u svojstvu komandanta Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), koja je funkcionisala u Operativnoj zoni Središnja Bosna, svojim podređenim pripadnicima prenio naredbu za napad na selo Ahmiće, koju je primio od svog nadređenog Tihomira Blaškića. Na taj način, optuženi Ljubičić je, svjestan da prenoseći takve naredbe pripadnicima postrojbe kojom je komandovao može prouzrokovati smrt više osoba, duševne i fizičke patnje većeg broja osoba i uništavanje imovine većih razmjera, na što je pristao, pomogao u planiranju i izvršenju navedenog napada. Tokom napada bošnjački civili su protjerani iz sela Ahmići, mnogima su nanesene teške duševne i tjelesne povrede, dok su dvije džamije srušene. 

Optuženi Ljubičić je odgovoran i temeljem svog položaja nadređenog za krivična djela koja su počinili njegovi podređeni, nad kojima je imao efektivnu kontrolu, od koje odgovornosti ga ne oslobađa ni činjenica da je postupao po naređenju njemu nadređenog zapovjednika Tihomira Blaškića.  

Sud BiH je donio rješenje kojim se ukida pritvor optuženom Ljubičiću te se optuženi odmah pušta na slobodu.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, od 4. jula 2006. godine, ustupljen na dalje postupanje vlastima BiH.  Optuženi je prebačen na teritoriju BiH 22. septembra 2006. godine