Ukinut pritvor Dušanu Fuštaru

27.05.2008, 15:55
Sud je dana, 26. maja 2008. godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu branioca optuženog Fuštara, te preinačio rješenje o produženju pritvora od 22. aprila 2008. godine, na način da je optuženom pritvor ukinut i određene su mu mjere zabrane, i to:

1) Zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja.

Optuženi se obavezuje da Uredu registrara preda pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu i svaku drugu ličnu ispravu izdatu na njegovo ime od strane ovlaštenih institucija države BiH ili bilo koje druge države, vlade i organa vlasti i sve putne isprave koje posjeduje, koje ima na raspolaganju i pod svojom kontrolom, o čemu će Ured registrara optuženom izdati potvrde.

2) Obavezno javljanje u Centar javne bezbijednosti (CJB) Prijedor, svakog  ponedjeljka u periodu od 10 do 15 sati. 

Optuženi je istog dana pušten na slobodu, te je upozoren da mu se, ukoliko prekrši bilo koju obavezu nametnutu rješenjem Suda, može odrediti pritvor.

Sud je dana, 22. aprila 2008. godine, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog između Tužilaštva BiH i optuženog Dušana Fuštara, optuženog Fuštara oglasio krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.