Određen pritvor Dušanu Jankoviću

30.05.2008, 12:07
Sud BiH donio je rješenje 29. maja 2008. godine kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenom Dušanu Jankoviću. Pritvor prema ovom rješenju za osumnjičenog Jankovića može trajati do 27. juna 2008. godine. U odnosu na osumnjičene Damira Ivankovića i Zorana Babića odbijen je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, te su osumnjičeni pušteni na slobodu. Damir Ivanković, Dušan Janković i Zoran Babić su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U rješenju za određivanje pritvora navodi se da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Dušan Janković, kao zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor, učestvovao u masovnom strijeljanju oko 200 civila na lokalitetu Korićanske stijene, općina Kneževo (Skender Vakuf). Dana, 21. augusta 1992. godine kombinovani konvoj izbjeglica u pratnji milicije CSB Prijedor i Sanski Most, kretao se pravcem Skender Vakuf – Vlašić - Travnik. Tog dana pripadnici milicije koji su bili u pratnji konvoja su na lokalitetu Korićanske stijene izvršili masakr nad civilima-muškarcima.

 

 Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.  Sud je odredio pritvor smatrajući da postoje druge okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostane na slobodi, uticati na svjedoke i saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka. Obzirom na težinu djela za koje se sumnjiči, te uzimajući u obzir teške posljedice koje je navedeni zločin nanio žrtvama i njihovim porodicama, Sud je osumnjičenom Jankoviću odredio pritvor i iz razloga sigurnosti građana.