Ukinut pritvor Goranu Viškoviću

23.07.2008, 13:36
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je rješenje 21. jula 2008. godine, kojim se uvažava žalba branioca optuženog Gorana Viškovića, te se prema optuženom Viškoviću ukida pritvor i izriču mjere zabrane. Optuženi Goran Višković se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Mjere zabrane uključuju:

  • Zabrana napuštanja mjesta boravišta, bez prethodnog odobrenja suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred sudom u ovoj krivičnoj stvari ili po pozivu Tužilaštva.
  • Privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.
  • Optuženom se naređuje da se svakodnevno, dva puta dnevno lično javlja u SJB Vlasenica između 8:00 i 10:00 sati, te između 19:00 i 21:00 sati, a policijska uprava će svakodnevno pismenim putem obavještavati Sud o tome da li je optuženi ispoštovao ovo naređenje.
  • Optuženom se zabranjuje kontaktiranje ili uplitanje na bilo koji način sa osobama koje su kao svjedoci navedeni u optužnici Tužilaštva, kao i sa potencijalnim svjedocima Tužilaštva, te kontaktiranje sa suosumnjičenima i potencijalnim saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela.
  • Optuženom se nalaže da ne razgovara o svom predmetu sa bilo kim izuzev sa svojim braniocem.
  • Optuženom se zabranjuje posjećivanje mjesta i adresa na kojima osobe, koje se navode kao svjedoci u optužnici, imaju privremeno ili stalno mjesto boravka i prebivališta.
  • Optuženom se izriče zabrana prisustva društvenim okupljanjima, kako javnim tako i privatnim, a posebno posjećivanja svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društevene aktivnosti na području Vlasenice.
  • Optuženom se zabranjuje da obavlja poslovne aktivnosti i zvanične dužnosti u policijskim i vojnim tijelima, kao i bilo koju poslovnu aktivnost koja se odnosi na krivični postupak.
  • Optuženom se nalaže da strogo postupa u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njegovo prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno u svrhu istrage bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove obaveze će najkasnije trajati do okončanja ovog krivičnog postupka, osim ukoliko se iste ne ukinu ranije. Optuženom će se odrediti pritvor ukoliko prekrši obavezu nametnutu ovim rješenjem.

Optuženi Višković se nalazi u pritvoru od 29. januara 2008. godine.