Određen pritvor osumnjičenima u predmetu Damir Ivanković i dr. (Korićanske stijene)

16.10.2008, 15:45
Sud BiH donio je rješenje 15. oktobra 2008. godine kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenima Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću, zvani Srbo, Miloradu Škrbiću i Ljubiši Četiću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 14. novembra 2008. godine. Gordan Đurić, Milorad Radaković, zvani Srbo, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U rješenju za određivanje pritvora, između ostalog, se navodi da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni, u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor, dana 21. augusta 1992. godine, obezbjeđivali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo preko 1 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije. U toku kretanja konvoja prema općini Travnik, od civila je, navodno, oduziman novac, zlato i druge dragocjenosti. Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izvršena selekcija preko 200 vojno sposobnih muškaraca. Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca, te njihovom sprovođenju do lokacije zvane “Korićanske stijene”, planina Vlašić. Na toj lokaciji civilima je naređeno da kleknu na rub caste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja. Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno preko 200 civila – muškaraca.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i saučesnike, te na taj način ometati tok krivičnog postupka. Obzirom na težinu djela za koje se sumnjiče, te uzimajući u obzir teške posljedice po žrtve i njihove porodice, Sud je osumnjičenima odredio pritvor smatrajući da bi njihovo puštanje na slobodu uznemirilo javnost, što bi moglo dovesti do narušavanja javnog reda.