Određen pritvor Momiru Pelemišu i Slavku Periću

10.11.2008, 14:52
Sud BiH donio je 6. novembra 2008. godine rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Momiru Pelemišu i Slavku Periću, koji su osumnjičen za krivično djelo genocid. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 5. decembra 2008. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da su osumnjičeni Momir Pelemiš, u svojstvu zamjenika komandanta kao vršilac dužnosti sa direktnom komandom i kontrolom nad svim vojnicima 1. pješadijskog bataljona Zvorničke brigade i Slavko Perić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost u 1. bataljonu Zvorničke brigade, u periodu od 14. do 17. jula 1995. godine bili obaviješteni o planu pogubljenja zarobljenih Bošnjaka i da su znali kada će se to desiti. Osumnjičeni Pelemiš i Perić su, kako se navodi, naredili i nadgledali vojnike 1. bataljona prilikom izvođenja zadataka stavljanja poveza na oči i vezanja ruku zarobljenicima, a zatim prevoza zarobljenika u školu „Kula“ u Pilici, općina Zvornik, do mjesta pogubljenja na vojnoj ekonomiji Branjevo, kojom prilikom je do 1200 muškaraca-Bošnjaka pogubljeno iz automatskog oružja.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Pelemiš i Perić počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenih, kao i da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke. Sud je,također, osumnjičenima Pelemišu i Periću odredio pritvor cijeneći da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, te imajući u vidu da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.