Ukinut pritvor Mitru Raševiću i Savi Todoviću i određene mjere zabrane

28.11.2008, 16:27
Sud Bosne i Hercegovine donio je 28. novembra 2008. godine rješenje o ukidanju pritvora Mitru Raševiću i Savi Todoviću i odredio mjere zabrane koje uključuju:

 

  1. zabranu napuštanja mjesta boravišta, bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napuštaju da bi se pojavili pred Sudom ili po pozivu Tužilaštva BiH;
  2. privremeno oduzimanje putnih isprava, ličnih karata i vozačkih dozvola Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH;
  3. boravak u mjestu boravišta u Foči;
  4. javljanje svakog ponedjeljka i petka lično u SJB Foča;
  5. strogo postupanje u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH i njihova dostupnost Tužilaštvu BiH.

Sud je po službenoj dužnosti utvrdio da je od donošenja prvostepene odluke dana, 28.2.2008. godine, protekao rok od devet mjeseci u kom periodu je dana, 6.11.2008. godine održana sjednica Apelacionog vijeća. S obzirom da još uvijek nije izrečena drugostepena odluka, Sud je, po sili zakona, ukinuo pritvor optuženim Rašoviću i Todoviću i odredio mjere zabrane.

Prvostepenom presudom od 28.02.2008. godine optuženi su oglašeni krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te je optuženi Mitar Rašević nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i 6 mjeseci, a optuženi Savo Todović na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina i 6 mjeseci.