Potvrđena optužnica u predmetu Damir Ivanković i drugi

13.01.2009, 15:08
Sud BiH potvrdio je 12. januara 2009. godine optužnicu koja Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor, dana 21. augusta 1992. godine, obezbjeđivali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije. Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca. Pripadnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca, te njihovom sprovođenju do lokacije zvane Korićanske stijene, planina Vlašić. Na toj lokaciji civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja. Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila – muškaraca.

Optuženi Dušan Janković je prema navodima optužnice, naredio te zajedno s ostalim optuženim počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju krivičnih djela progona. Prisilnim premještanjem bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva na teritorije pod kontrolom srpskih vlasti optuženi su činili krivična djela ubijanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Janković kao nadređena osoba propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja.

Optužnica