Optuženi u predmetu Damir Ivanković i drugi se izjasnili da nisu krivi

13.02.2009, 13:38
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Damir Ivanković i drugi, optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Optužnica tereti Damira Ivankovića, Zorana Babića, Gordana Đurića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor, dana 21. augusta 1992. godine, obezbjeđivali sprovođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije. Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske na planini Vlašić izvršena je selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca. Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane “Korićanske stijene”, planina Vlašić. Na toj lokaciji civilima je naređeno da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja. Nakon što su tijela ubijenih pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je na tijela ubijenih i ranjenih. Na taj način je ubijeno više od 200 civila – muškaraca.

Optuženi Dušan Janković je prema navodima optužnice, naredio, te zajedno sa ostalim optuženim, počinio, učestvovao i pomagao u pripremanju i učinjenju progona. Navodnim učešćem u prisilnom premještanju bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva sa teritorije pod kontrolom srpskih vlasti, optuženi su učinili krivična djela ubijanja, prisilnog premještanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Janković, kao nadređena osoba, navodno, propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca.