Zakazano izricanje presude u predmetu Marko Radić i drugi

19.02.2009, 15:11
Izricanje presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Marko Radić i drugi, zakazano je za 20. februar 2009. godine, sa početkom u 11:00 sati, u sudnici 6. Optužnica tereti Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice Marko Radić je, u svojstvu komandanta Diverzantske jedinice „Ivan Stanić-Ćićo“, a kasnije kao zapovjednik Druge brigade HVO-a, odgovoran za ubistva zatvorenika koja su počinile osobe nad kojima je imao efektivnu kontrolu.  Optužnica navodi da su Dragan Šunjić, u svojstvu zamjenika upravnika zatvora „Vojno“ i Damir Brekalo, u svojstvu pripadnika Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a i Diverzantske jedinice „Ivan Stanić-Ćićo“, u periodu od augusta 1993. do marta 1994. godine, učestvovali u formiranju zatvora, hapšenju i nezakonitom zarobljavanju bošnjačkih civila.

Prema navodima optužnice Mirko Vračević je, u periodu od jula 1993. do marta 1994. godine, kao pripadnik Bjelopoljske bojne Druge brigade HVO-a  i u svojstvu stražara u logoru „Vojno“, između ostalog, počinio i pomagao fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje pritvorenih osoba u logoru „Vojno“.