Određen pritvor Željku Ivanoviću

06.03.2009, 13:50
Sud BiH donio je 5. marta 2009. godine rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Željku Ivanoviću, osumnjičenom za krivično djelo genocid. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 4. aprila 2009. godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da je osumnjičeni Ivanović, kao pripadnik Drugog odreda specijalne policije Šekovići, u julu 1995. godine u svojstvu policajca, zajedno sa drugim pripadnicima Odreda, u namjeri da se potpuno uništi skupinu bošnjačkog naroda iz UN zaštićene zone Srebrenica, iz automatskog oružja, puškomitraljeza i bombama usmrtili najmanje 1000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, općina Bratunac

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Ivanović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog. Pored ovog, Sud je ocijenio da postoje vanredne okolnosti, ako se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.