Zakazan početak glavnog pretresa u predmetu Momir Pelemiš i drugi

09.03.2009, 11:52
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Momir Pelemiš i drugi, zakazan je za 10. mart 2009. godine, sa početkom u 13:30 sati, u sudnici 3. Optužnica tereti Momira Pelemiša i Slavka Perića za krivično djelo genocid.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Momir Pelemiš i Slavko Perić, u periodu od 10. jula do 1. novembra 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i MUP-a RS bili svjesni učesnici udruženog zločinačkog pothvata.  Cilj pothvata je bio da iz zaštićene zone UN-a Srebrenica trajno i prisilno premjeste bošnjačko civilno stanovništvo i pri tom, po kratkom postupku, pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake.

Pelemiš i  Perić su, prema navodima optužnice, planirali, počinili, poticali, naredili, pomagali i podržavali počinjenje ubistava. Prisilnim premještanjem bošnjačkog civilnog stanovništva na područja izvan Republike Srpske nanijeli su tešku tjelesnu ili duševnu povredu pripadnicima grupe, a sve radi njihovog fizičkog uništenja u potpunosti ili djelimično. Time su, kako se navodi u optužnici, počinili krivično djelo genocid.