Ukinut pritvor Miloradu Radakoviću i izrečene mjere zabrane

13.03.2009, 13:07
Sud Bosne i Hercegovine je 12. marta 2009. godine donio rješenje kojim se ukida pritvor Miloradu Radakoviću i izriču mjere zabrane. Sud je istim rješenjem utvrdio da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanost zadržavanja u pritvoru optuženih Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubiše Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Mjere zabrane uključuju:

  1. Zabrana napuštanja mjesta prebivališta, bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred Sudom u ovom krivičnom postupku ili po pozivu Tužilaštva.
  2. Privremeno oduzimanje putnih isprava, te se zabranjuje izdavanje novih. Optuženom se, također, zabranjuje korištenje lične karte radi prelaska državne granice Bosne i Hercegovine.
  3. Optuženom se naređuje da se svakodnevno lično javlja u Stanicu javne bezbjednosti Prijedor.
  4. Zabrana kontaktiranja ili povezivanja na bilo koji način sa osobama koje su svjedoci optužbe ili koji bi mogli biti svjedoci optužbe u ovom predmetu, te sa suoptuženim, odnosno sa mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.
  5. Zabrana razgovora o  predmetu sa bilo kim, izuzev sa svojim braniocem.
  6. Zabrana posjećivanja mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.
  7. Zabrana prisustvovanja bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuje ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor, gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

 

Optuženom se nalaže da postupa strogo u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo na Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove mjere mogu trajati najduže do pravosnažnosti presude, osim ukoliko iste ne budu ranije ukinute ili izmijenjene, a njihova opravdanost će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Ukoliko optuženi Radaković ne bude postupao u skladu sa svim mjerama koje su mu izrečene ovim rješenjem može mu se odrediti pritvor.

Optužnica tereti Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića, Željka Stojnića i Milorada Radakovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.