Damir Ivanković oglašen krivim za zločin protiv čovječnosti

02.07.2009, 15:44
Sud Bosne i Hercegovine je danas, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, u predmetu Damir Ivanković, izrekao presudu kojom je optuženi Damir Ivanković oglašen krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti. S tim u vezi Sud ga osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

U izreci presude, između ostalog, se navodi da je optuženi dana, 21. augusta 1992. godine, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti Prijedor i intereventnog voda policije iz Prijedora, izvršio, učestvovao i pomogao prilikom sprovođenja konvoja u kojem se nalazilo preko 1.200 civila pretežno muslimanske i hrvatske narodnosti iz općine Prijedor. Konvoj se kretao prema općini Travnik, preko teritorije općina Prijedor, Banja Luka, Kneževo/Skender Vakuf i Travnik, gdje su civili trebali biti sprovedeni, po prethodno utvrđenom planu za koji je optuženi Ivanković znao. Optuženi Ivanković je u cilju izvršenja ovog plana u više navrata od civila Bošnjaka i Hrvata koji su bili prevoženi vozilima u konvoju, uz prijetnju da će ih ubiti, oduzimao novac, zlato i druge dragocjenosti. Optuženi Damir Ivanković je, zajedno sa drugim pripadnicima interventnog voda policije i policije iz Prijedora, prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ugar na lokalitetu planine Vlašić, svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja, izvršio selekciju preko 200 vojno sposobnih muškaraca od ostalog civilnog stanovništva iz konvoja. Ovom prilikom izdvojeno je preko 200 muškaraca te je optuženi Ivanković natjerao izdvojene muškarce da uđu u dva autobusa, a zatim su bili sprovedeni do mjesta zv. „Korićanske stijene“ na planini Vlašić. Muškarce su iz jednog autobusa sproveli do ivice ceste, iznad provalije, te im naredili da kleknu na sami rub ceste prema provaliji, gdje su počeli pucati iz automatskog naoružanja u tako postrojene ljude, nakon čega su tijela ubijenih padala u provaliju. Muškarce iz drugog autobusa, su izvodili i to u manjim grupama, od dvije do tri osobe, a zatim ih dovodili do istog mjesta ili mjesta u blizini tog mjesta, i pucali u njih iz neposredne blizine iz pištolja a zatim i iz automatskih pušaka, a potom su sa vrha litice bacali ručne bombe ili pucali na tijela ubijenih i ranjenih, i na taj način ubili preko 200 muškaraca.

Optuženom Ivankoviću se u izrečenu kaznu uračuva vrijeme provedeno u pritvoru od 14. januara 2009. godine pa do puštanja na slobodu uz mjere zabrane izrečene rješenjem Suda od 2. jula 2009. godine koje uključuju:

zabranu napuštanja mjesta prebivališta, privremeno oduzimanje pasoša i svih putnih isprava, te se zabranjuje izdavanje novih. Optuženom se, također, zabranjuje korištenje svih ličnih dokumenta radi prelaska državne granice Bosne i Hercegovine, svakodnevno lično javljanje u Policijsku stanicu Prijedor, zabranu kontaktiranja ili povezivanja na bilo koji način sa saoptuženim, odnosno sa mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela, optuženom se, također, nalaže zabrana razgovara o ovom predmetu sa bilo kim, izuzev sa svojim braniocem, zabranu posjećivanja mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci; optuženom se zabranjuje da prisustvuje bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuje ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor gdje se odvijaju društvene aktivnosti.