Apelaciono odjeljenje Suda BiH donijelo drugostepenu presudu u predmetu Željko Mejakić i drugi

20.07.2009, 09:47
Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine donijelo je, nakon održane javne sjednice 16.02.2009 godine, drugostepenu presudu u predmetu Željko Mejakić i drugi kojom su djelimično uvažene žalbe branilaca optuženih Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića, te presuda Suda BiH od 30.05.2008. godine preinačena u pogledu pravne ocjene krivičnog djela.

 

Optuženi Želko Mejakić, Momčilo Gruban i Duško Knežević oglašeni su krivim zato što su: Željko Mejakić, kao rukovodilac obezbjeđenja logora „Omarska“, Momčilo Gruban, kao vođa jedne od tri smjene straže logora „Omarska“ i Duško Knežević, bez ikakvog službenog položaja u logorima „Omarska“ i „Keraterm“, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti  iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i to: ubistvo, zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode, mučenje, seksualno nasilje, progon i druga nečovječna djela,  a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH. Umjesto ranije utvrđene odgovornosti po više osnova, drugostepeno vijeće je optužene oglasilo krivim po osnovu udruženog zločinačkog poduhvata za sve radnje utvrđene prvostepenom presudom.

 

U pogledu odluke o kazni, Sud BiH potvrdio je kaznu dugotrajnog zatvora za Željka Mejakića u trajanju od 21 godine i Dušku Kneževiću u trajanju od 31 godine, dok je Momčilu Grubanu umjesto ranije izrečenih 11 godina, kazna smanjena na sedam godina, imajući u vidu iskaze brojnih svjedoka koji su govorili o pomoći koju im je Gruban pružao

 

U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena.