Zakazan početak glavnog pretresa u predmetu Saša Zečević i drugi

19.11.2009, 14:14
Početak glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Saša Zečević i drugi, zakazan je za 20. novembar 2009. godine, sa početkom u 13.00 sati, u sudnici 4.

Sud je 3. novembra 2009. godine donio rješenje o spajanju predmeta Saša Zečević i dr. (X-KR-09/741) i Petar Čivčić i dr. (X-KR-09/722), te će se ubuduće ova dva predmeta u odnosu na optužene iz oba predmeta: Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju, voditi pod jedinstvenom oznakom Saša Zečević i dr. (X-KR-09/741). Optužnica tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi Saša Zečević i Radoslav Knežević su, u svojstvu policajaca Službe javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, u periodu od kraja aprila do kraja septembra 1992. godine, učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor, radi njihovog progona. Optuženi Petar Čivčić, u svojstvu komandira I interventnog voda policije SJB Prijedor, Marinko Ljepoja, u svojstvu pripadnika pomenutog interventnog voda i Branko Topola, u svojstvu stražara u logoru “Trnopolje” su, zajedno sa ostalim pripadnicima teritorijalne odbrane, počinili, učestvovali i pomogli prilikom organiziranja i sprovođenja konvoja u kojem se nalazilo više od 1.200 civila pretežno muslimanske ali i hrvatske nacionalnosti.