Predrag Bastah i Goran Višković oglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti

08.02.2010, 13:47
Sud Bosne i Hercegovine je u petak, 05. februara 2010. godine, nakon javno održanog glavnog pretresa, izrekao prvostepenu presudu kojom je oglasio krivim optužene Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi sa tačkama a), d), e), f), g), i) i k) u vezi sa članom 29., sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH. Optuženom Predragu Bastahu Sud je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, a optuženom Goranu Viškoviću kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

Optuženi Predrag Bastah i Goran Višković su oglašeni krivim što su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godinem, Predrag Bastah u svojstvu pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, a Goran Višković kao pripadnik vojske Srpske Republike BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu dijelova jedinica JNA, vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva općine Vlasenica. Optuženi su, znajući da njihove radnje čine dio tog napada, vršili progon civilnog stanovništva bošnjačke i druge nesrpske nacionalnosti na političkoj, nacionlanoj i vjerskoj osnovi, lišavanjem drugih osoba života (ubistvima), nezakonitim zatvaranjem, psihičkim i seksualnim zlostavljanjem, prisilnim nestankom osoba, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja fizičkih i psihičkih povreda.

Sud je, iz razloga propisanih članom 284. stav 1. tačke a) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), optužene oslobodio dijela optužnica kojim se Predrag Bastah i Goran Višković terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iza člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama d), e), g), k) i i) KZ BiH u vezi sa članom 29. KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH. 

Iz razloga propisanih članom 283. stav 1. tačka b) Sud je odbio dio optužbi kojim se optuženi terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) u vezi sa tačkom a), i) i k) ZKP BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Sud je, postupajući u skladu sa članom 138. stav 1. ZKP BiH, donio i rješenje kojim se Predragu Bastahu produžava pritvora za devet mjeseci, dok se Goranu Viškoviću pritvor određuje i može trajati devet mjeseci, odnosno do 05. novembra 2010. godine ili do nove odluke Suda.