Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Predrag Bastah i drugi

27.04.2011, 15:11
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH, nakon održane javne sjednice, dana 22. februara 2011. godine, donijelo je a 26. aprila 2011. godine i otpremilo drugostepenu presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH, optuženog Predraga Bastaha i branilaca optuženih Bastaha i Gorana Viškovića, te se prvostepena presuda od 5. februara 2010. godine potvrđuje.

 

Sud Bosne i Hercegovine je 5. februara 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je oglasio krivim optužene Predraga Bastaha i Gorana Viškovića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), u vezi sa tačkama a), d), e), f), g), i) i k) u vezi sa članom 29., sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH. Optuženom Predragu Bastahu Sud je izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine, a optuženom Goranu Viškoviću kaznu zatvora u trajanju od 18 godina.

 

Sud je, iz razloga propisanih članom 284. stav 1. tačke a) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), optužene oslobodio dijela optužbe kojim se Predrag Bastah i Goran Višković terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iza člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama d), e), g), k) i i) KZ BiH u vezi sa članom 29. KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.  Iz razloga propisanih članom 283. stav 1. tačka b) Sud je odbio dio optužbi kojima se optuženi terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) u vezi sa tačkom a), i) i k) ZKP BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

 

Žalbu na prvostepenu presudu je izjavilo Tužilaštvo BiH zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće u cijelosti uvaži ovu žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu ukine u oslobađajućem dijelu i odredi održavanje pretresa na kojem će se ponoviti dokazi zbog kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, a nakon toga da se optuženi oglase krivim za one radnje izvršenja krivičnog djela za koje se Tužilaštvo žalilo i da im se izrekne kazna dugotrajnog zatvora u dužem trajanju.

 

Žalbe na presudu, te odgovore na žalbu Tužilaštva, dostavili su branioci optuženih i optuženi Bastah lično. U odgovorima na žalbu Tužilaštva branioci predlažu da Sud odbije žalbu Tužilaštva kao neosnovanu. Protiv navedene presude, žalbe su izjavili branioci optuženog Predraga Bastaha i branioci optuženog Gorana Viškovića zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbe odbrane uvaži, pobijanu presudu u osuđujućem dijelu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja ili da preinači pobijanu presudu u njenom osuđujućem dijelu na način da optužene oslobodi od optužbe. Žalbu na presudu je uložio i optuženi Bastah lično u kojoj je istakao da je presuda nezakonita, pravno neosnovana, potpuno neutemeljena, donesena uz retroaktivnu primjenu KZ BiH iz 2003. godine, na nezakonit način, pod snažnim pritiskom političkih predrasuda i uticaja.

 

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu na kojoj su stranke i branioci ukratko izložili žalbe i odgovore na iste, te se izjasnili da u cijelosti ostaju kod navoda iz izjavljenih žalbi. Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih navoda, vijeće Apelacionog odjeljenja je donijelo drugostepenu presudu kojom se potvrđuje prvostepepena presuda.

 

Drugostepena presuda dostupna je pod linkom:

http://www.sudbih.gov.ba/files/docs/presude/2010/Bastah_Predrag_i_dr._-_Drugostepena_presuda_22_02_2011.pdf