Ukinut pritvor Momiru Pelemišu i određene mjere zabrane

02.11.2012, 10:33
Sud Bosne i Hercegovine, je dana 1. novembra 2012. godine, donio rješenje u predmetu Momir Pelemiš i drugi, kojim se optuženom Momiru Pelemišu ukida pritvor i određuju slijedeće mjere zabrane:

 

  1. Optuženom se zabranjuje napuštanje Zvornika, kao njegovog mjesta prebivališta, odnosno boravišta. Mjesto svog boravišta ne smije napustiti bez prethodnog odobrenja Suda BiH, izuzev kada se mora pojaviti pred Sudom BiH ili po pozivu Tužilaštva BiH.

  

  1. Naređuje se privremeno oduzimanje putnih isprava optuženom, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, te se zabranjuje korištenje lične karte za prelazak granice Bosne i Hercegovine.

 

  1. Optuženom se naređuje javljanje u policijsku stanicu Zvornik, jednom sedmično, svakog petka.

 

Ove mjere zabrane će trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, ako optuženom ne bude izrečena kazna zatvora, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne, ako optuženom bude izrečena kazna zatvora, osim ukoliko se iste ne ukinu ranije, a pored toga kontrolisat će se svaka dva mjeseca.

 

Optuženom će se odrediti pritvor ukoliko prekrši zabrane i obaveze izrečene ovim rješenjem.

 

Optuženi se ima pustiti na slobodu nakon što Sudu BiH preda svoj pasoš i sve putne isprave koje posjeduje, koje ima na raspolaganju i pod svojom kontrolom.

 

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.