Određen pritvor Nihadu Bojadžiću

29.04.2013, 13:04
Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva BiH, donio rješenje u predmetu Nihad Bojadžić kojim se optuženom Nihadu Bojadžiću određuje pritvor zbog okolnosti koje upućuju na postojanje opasnosti od bjekstva. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 28. maja 2013.godine ili do drugačije odluke Suda.

 

Istim rješenjem Sud je uvažio prijedlog odbrane i prihvatio ponuđeno jemstvo u vrijednosti od 746.658.00 KM koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretninama te će Nihad Bojadžić biti pušten na slobodu nakon što Sudu dostavi pravosnažno rješenje kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava u korist budžeta BiH na označenim nekretninama.

 

Uz ispunjenje uslova za puštanje na slobodu uz jemstvo, optuženom Nihadu Bojadžiću se određuju sljedeće mjere zabrane:

 

1.     zabrana napuštanja boravišta, pri čemu će ovlašteni službenici nadležne policijske uprave jednom dnevno obilaziti optuženog na adresi boravišta;

2.     zabrana putovanja – uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;

3.     zabrana sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima u ovom krivičnom postupku, te ostalim licima koja imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

 

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

 

Nihad Bojadžić tereti se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.