Preinačena prvostepena presuda u predmetu Radoslav Knežević

20.09.2013, 12:16
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine dana, 17. septembra 2013. godine otpremilo je drugostepenu presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalba optuženog Radoslava Kneževića, dok se žalba branioca optuženog Kneževića djelimično uvažava, te se prvostepena presuda preinačava u odluci o kazni na način da se optuženom Kneževiću za krivično djelo zločini protiv čovječnosti utvrđuje kazna dugotrajnog zatvora od 23 godine, te se uzimajući kao utvrđenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina izrečenu presudom Okružnog suda u Banja Luci od 17. novembra 2005. godine i presudom Vrhovnog suda RS od 18. aprila 2006. godine, optuženi Radoslav Knežević osuđuje na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine.

 

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 28. juna 2012. godine optuženi Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja oglašeni su krivim za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, te im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 23 godine dok su optuženi Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbe.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu u odnosu na optuženog Kneževića zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja donose odluku kojom će se žalba Tužilaštva uvažiti i pobijana presuda preinačiti, te optuženom izreći kazna dugotrajnog zatvora u dužem vremenskom trajanju.  

 

Žalbu je protiv presude uložio branilac optuženog Kneževića zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja uvaži žalbu, donese rješenje o ukidanju prvostepene presude i odbije optužbe u odnosu na optuženog Kneževića ili da ukine presudu i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem ili pak uvaži žalbu i donese odluku o preinačenju prvostepene presude u pogledu kazne, tako da se optuženom uzme u obzir kazna izrečena presudom Okružnog suda u Banja Luci od 17. novembra 2005. godine i presudom Vrhovnog suda RS od 18. aprila 2006. Godine, te da mu se izrekne odgovarajuća jedinstvena kazna.

 

Žalbu je, također, izjavio optuženi Radoslav Knežević zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu i donese oslobađajuću presudu ili da uvaži žalbu i donese rješenje o ukidanju prvostepene presude i odredi održavanje pretresa.

 

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 7. juna 2013. godine na kojoj je Tužilaštvo BIH obavijestilo Sud da je zaključilo sporazum o priznanju krivnje sa optuženim Kneževićem i najavilo mogućnost zaključivanja sporazuma o priznajnu krivnje sa optuženim Sašom Zečevićem te je postupak protiv optuženog Kneževića i optuženog Zečevića razdvojen od ranije jedinstvenog postupka koji se vodio protiv optuženih Saše Zečevića, Radoslava Kneževića, Marinka Ljepoje, Petra Čivčića i Branka Topole. Na ročištu za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, Tužilaštvo BiH je obavijestilo Apelaciono vijeće da odustaje od predloženog sporazuma, te je vijeće pristupilo nastavku sjednice Apelacionog vijeća, u okviru koje su stranke i branilac optuženog Kneževića usmeno prezentirale navode podnesenih žalbi.

 

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku.