Potvrđena prvostepena presuda za Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu

20.09.2013, 12:25
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine dana, 17. septembra 2013. godine otpremilo je drugostepenu presudu kojom se odbijaju kao neosnovane žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalba branioca optuženog Marinka Ljepoje te se prvostepena presuda od 28. juna 2012.godine potvrđuje.

 

Presudom Suda Bosne i Hercegovine od 28. juna 2012. godine optuženi Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja oglašeni su krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti te im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 23 godine, dok su optuženi Petar Čivčić i Branko Topola oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu protiv prvostepene presude zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja u oslobađajućem dijelu presude u odnosu na optužene Petra Čivičića i Branka Topolu i u pogledu odluke o krivičnopravnoj sankciji u odnosu na Marinka Ljepoju, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja donese odluku kojom će se žalba Tužilaštva uvažiti i pobijana presuda preinačiti na način da se optuženi Patar Čivčić i Branko Topola oglase krivim i da im se izrekne kazna u skladu sa zakonom ili da uvaži žalbu i ukine pobijanu presudu u oslobađajućem dijelu i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, kao i da uvaži žalbu u odnosu na osuđujući dio presudu te optuženom Marinku Ljepoja izrekne kaznu dugotrajnog zatvora u dužem vremenskom trajanju.  

 

Žalbu je protiv presude uložio branilac optuženog Marinka Ljepoje zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja uvaži žalbu, preinači prvostepenu presudu u njenom osuđujućem dijelu, te optuženog Ljepoju oslobodi krivnje ili da donese rješenje o ukidanju prvostepene presude i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.  

Branioci optuženih Petra Čivčića i Branka Topole su dostavili odgovore na žalbu Tužilaštva sa prijedlogom da se žalba odbije kao neosnovana i da se prvostepena presuda u odnosu na optuženog Čivčića odnosno optuženog Topolu potvrdi.

 

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 7. juna 2013. godine na kojoj su stranke usmeno prezentirale razloge žalbe ostajući pri navodima i prijedlozima iz dostavljenih pismenih žalbi.

 

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku.

 

Rješenjem Apelacionog vijeća od 19. septembra 2013. godine osudjenom Marinku Ljepoji produžen je pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvor, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne I to iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH.