Izricanje prvostepene presude u predmetu Dragomir Soldat i dr.

26.03.2014, 11:17
Izricanje prvostepene presude pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, u predmetu Dragomir Soldat i dr., zakazano je za 27. mart 2014.godine, sa početkom u 13:00 sati, u sudnici 6.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 11. januara 2013. godine optužnicu koja optužene Dragomira Soldata, Velemira Đurića i Zorana Babića tereti za izvršenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u vremenskom periodu od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske republike BiH usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, Dragomir Soldat, u svojstvu vojnog policajca 43. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, naređivao, počinio i pomagao, a Velemir Đurić, u svojstvu pripadnika radne jedinice – Centar za obavještavanje, te Zoran Babić, u svojstvu rezervnog milicionera i pripadnika Prvog interventnog voda pri SJB Prijedor, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi s teritorije pod kontrolom vojske i policije Srpske republike BiH i to ubistvima i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.