Završne riječi Tužilaštva u predmetu Predrag Milisavljević i drugi

14.07.2014, 14:27
Iznošenje završnih riječi Tužilaštva u predmetu Predrag Milisavljević i dr. pred Odjelom I za ratne zločine zakazano je za 15. juli 2014. godine, sa početkom u 09:30 sati, u sudnici 7.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 19. septembra 2012. godine optužnicu kojom se optuženi Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić, prvo kao pripadnici rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Višegrad, a zatim kao pripadnici Višegradske brigade i Ljubomir Tasić, kao pripadnik Višegradske brigade, u periodu od aprila do kraja juna 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Višegrad, znajući za takav napad, izvršili progon bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to: ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem, mučenjem, prisiljavanjem druge osobe upotrebom sile  ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo na bilo koji drugi oblik teškog seksualnog nasilja, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, počinjenih u namjeri nanošenja velike patnje odnosno ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.