Određen pritvor optuženom Draganu Šekariću

07.10.2014, 13:28
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 06. oktobra 2014.godine donio rješenje kojim je određen jednomjesečni pritvor optuženom Draganu Šekariću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 06. novembra 2014. godine.

 

Nakon saslušanja zaštićenog svjedoka S-4 na glavnom pretresu održanom 06.oktobra 2014.godine, Tužilaštvo je Sudu podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora optuženom Draganu Šekariću zbog kršenja izrečenih mjera zabrane putovanja i zabrane kontaktiranja svjedoka predloženih u optužnici.

 

Sud je utvrdio da je osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo, kao uslov održivosti mjere pritvora, konstatovana optužnicom potvrđenom 14. januara 2014. godine, te je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

 

Dragan Šekarić je optužen za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), e), g), i) i k) u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.