Završne riječi odbrane u predmetu Oliver Krsmanović

15.06.2015, 10:31
Iznošenje završnih riječi odbrane u predmetu Oliver Krsmanović pred Odjelom I za ratne zločine zakazano je za 16. juni 2015. godine, sa početkom u 09.00 sati, u sudnici 3.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 21. novembra 2011. godine optužnicu koja Olivera Krsmanovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona ili običaja rata.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Oliver Krsmanović, u periodu od proljeća 1992. godine do jeseni 1995. godine, kao pripadnik 2. podrinjske lake pješadijske brigade, izvršio i pomagao u ubistvima, prisilnim nestancima nesrpskog civilnog stanovništva općine Višegrad. Optuženi Krsmanović je, kako se navodi u optužnici, učestvovao u teškim oduzimanjima fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima u namjeri nanošenja snažnih tjelsnih i duševnih bolova i patnji, civilima nesrpske nacionalnosti. Optuženi Krsmanović je, kako se između ostalog navodi u optužnici, dana, 27. juna 1992. godine, u naselju Bikavac, općina Višegrad, zajedno sa Milanom Lukić i pripadnicima njegove grupe, učestvovao u nezakonitom zatvaranju 70 civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom ubistvu. Dalje se navodi da je početkom juna 1992. godine, optuženi Krsmanović u Hotelu „Vilina vlas“ na području općine Višegrad, učestvovao u silovanju Bošnjakinja i drugim oblicima teškog seksualnog zlostavljanja, a koje su protivpravno bile zatvorene u pomenutom objektu.