Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Oliver Krsmanović

09.06.2016, 12:06

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je 03. juna 2016. godine otpremilo drugostepenu presudu od 21. aprila 2016. godine u predmetu Oliver Krsmanović kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva i branioca optuženog Olivera Krsmanovića te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH broj: S 1 1 K 006028 11 KrI od 31. augusta 2015.godine.

 

Prvostepenom presudom od 31. augusta 2015. godine, optuženi Oliver Krsmanović oglašen je krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 (osamnaest godina). Istom presudom je optuženi Oliver Krsmanović po pojedinim tačkama oslobođen optužbe za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona i običaja rata.

 

Protiv prvostepene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće uvaži žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu preinači na način da se optuženi oglasi krivim za sve radnje izvršenja krivičnog djela i da mu se izrekne kazna dugotrajnog zatvora.

 

Branilac optuženog Olivera Krsmanovića je izjavio žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži, te rješenjem ukine prvostepenu presudu i odredi održavanje pretresa.

 

Apelaciono vijeće je dana, 21. aprila 2016. godine održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilac, branilac optuženog i optuženi ostali u cjelosti kod navoda iz pismeno izjavljenih žalbi i prijedloga.

 

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.