Optuženi Nihad Bojadžić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina

13.07.2018, 15:46

Vijeće za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine dana, 13. jula 2018. godine izreklo je presudu kojom je optuženi Nihad Bojadžić oglašen krivim da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Republike Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona SFRJ, kao i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ.

 

Optuženi je oglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“ postupao protivno odredbi člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949. godine i odredbi člana 3. stav 1. tačke a) i c) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12.08.1949. godine, odnosno oglašen je krivim za radnje opisane tačkama 1.-10. izreke presude, koje se sastoje u tome da je kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenima nečovječno postupao, nanosio im velike patnje ili činio povrede tjelesnog integriteta ili zdravlja, odnosno za vrijeme rata i oružanog sukoba kršeći pravila međunarodnog prava prema civilima počinio silovanje.

 

Primjenom člana 33., 38. i 41. KZ SFRJ vijeće Apelacionog odjeljenja je optuženom Nihadu Bojadžiću za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva utvrdilo kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina, a za krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika utvrdilo kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina, pa je optuženom uz primjenu člana 48. stav 2. tačka 3. KZ SFRJ izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) godina.

 

Istovremeno, ovom presudom je na osnovu člana 49. stav 1. KZ SFRJ, uzeta kao utvrđena kazna zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina, koja je optuženom ranije izrečena pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 1 K 003369 10 KrI od 01.09.2015. godine, pa je optuženi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina, u koju mu se ima uračunati vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne zatvora po ranijoj presudi Suda Bosne i Hercegovine, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru u predmetu ovog Suda broj: S1 1 K 003369 10 KrI, kao i u ovom krivičnom predmetu.

 

Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH, u vezi sa članom 186. stav 2. istog zakona, optuženi je ovom presudom obavezan naknaditi troškove krivičnog postupka i troškove paušala, u iznosu koji će Sud utvrditi posebnim rješenjem.