Ukinut pritvor Adisu Abazu i određene mjere zabrane

19.05.2020, 13:12

Sud Bosne i Hercegovine donio je, dana 18.5.2020. godine, rješenje kojim je usvojen prijedlog branioca optuženog Adisa Abaza, kao i Tužilaštva BiH, za ukidanje pritvora, te je prema optuženom Adisu Abazu ukinut pritvor.

Istim rješenjem prema optuženom su određene mjere zabrane, i to: zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz člana 126. stav 1. i 2. ZKP BiH uz privremeno oduzimanje putnih isprava, kao i zabranu za prelazak državne granice uz korištenje lične karte; obaveza povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BIH, 3 (tri) puta sedmično, svakog ponedjeljka, srijede i petka u periodu od 8:00 do 12:00 sati; zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da je optuženom zabranjen bilo kakav kontakt sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom predmetu, kao i licima: Sumedinom Topčagićem, Admirom Mahmutagićem, Denijem Stanišićem i Almirom Mrkonjićem, optuženima u krivičnom predmetu koji se vodi pred ovim Sudom – broj: S1 2 K 028920 19 K.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka 2 (dva) mjeseca.

 

U skladu sa odredbom člana 126b. stav 3. ZKP BiH, optuženi je upozoren da mu se može odrediti pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.