Ukinut pritvor optuženom Radetu Gariću i određene mjere zabrane

20.10.2020, 13:36

Sud BiH donio je 19. 10. 2020. godine rješenje kojim je prihvatio prijedlog branioca optuženog Radeta Garića te je u odnosu na optuženog ukinut pritvor. Istovremeno su prema optuženom Radetu Gariću određene mjere zabrane. Optuženom je određena mjera zabrane napuštanja boravišta iz člana 126. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKP BiH), u okviru koje mjere se optuženom kretanje ograničava isključivo na njegov dom koji ne smije napuštati bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ako ga napušta da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH. Provjeru mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta optuženog provodit će ovlaštena službena lica PS Vlasenica koji će o svakoj izvršenoj provjeri pismenim putem, na sedmičnoj osnovi, izvještavati Sud BiH. Također, optuženom je određena i mjera zabrane sastajanja s određenim osobama na osnovu člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, a u cilju izvršenja navedene mjere, optuženom se zabranjuje sastajanje ili na bilo koji način kontaktiranje (posredno ili neposredno) sa svjedocima navedenim u potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH.

 

Ove mjere trajat će dok za tim postoji potreba, a najduže do eventualnog upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora ili do drugačije odluke Suda. Kontrola neophodnosti daljeg trajanja mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca. Optuženi je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz određenih mjera zabrane.

 

Optužnica tereti optuženog Radeta Garića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), e), f), g) i) i k), a sve u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.