S1 1 K 026747 19 Krž Mićo Jurišić

Predmet nastao: Podizanjem optužnice.

Optužnica: Krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), a u vezi sa tačkom a), e), f) stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i članom 180. stav 1. i članom 26. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilački broj: T20 0 KTRZ 0004544 08

Broj optuženih: 1

Tužilac: Izet Odobašić

Sudija za prethodno saslušanje: Jasmina Kosović

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u prvostepenom postupku: Minka Kreho, Željka Marenić, Halil Lagumdžija

Postupajuće sudsko vijeće/sudija pojedinac u drugostepenom postupku: Mirko Božović, Tihomir Lukes, Amela Huskić

Datum potvrđivanja optužnice : 29.01.2018.

Predmet pravosnažno okončan : 11.11.2019.


Odjel: Odjel I


Činjenični supstrat optužnice:

Optužnica tereti optužene da su u vremenskom periodu od mjeseca maja pa do septembra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općine Prijedor i okolinih sela Rizvanovići, Hambarine, Zecovi, Čarakovo, Rakovčani, Bišćani te drugih naselja koja se nalaze na području općine Prijedor, osumnjičeni kao pripadnici rezervnog sastava Policijske stanice Tukovi koja je bila u sastavu Stanice javne bezbjednosti Prijedor, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio takvog napada, na širem području sela Čarakovo, koje je bilo nastanjeno većinski muslimanskim stanovništvom, učestvovali u progonu civila nesrpske nacionalnosti na osnovu etničke, nacionalne, vjerske i spolne diskriminacije i to ubistvima, nezakonitim lišenjem slobode civila nesrpske nacionalnosti, fizičkom zlostavljanju i nečovječnom postupanju, deportaciji civila nesrpske nacionalnosti do logora Keraterm, Omarska i Trnopolje, a cilj tog progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je bio da se civili trajno isele sa teritorije pod kontrolom vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske.


Optuženi/na: Mićo Jurišić
Branilac: Svetozar Davidović
Presuda/Odluka Djelimična

1.

Optuženi/na: Mićo Jurišić
Djelo: Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), a u vezi sa tačkom a), e), f) stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i članom 180. stav 1. i članom 26. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
Mjesto učinjenja djela: Prijedor
Vrijeme učinjenja djela: 1992.
Broj oštećenih/žrtava: Nije utvrđen tačan broj
Optuženi/na: Mićo Jurišić
Pritvor Period: 22.11.2017.- 22.12.2017.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 29. januara 2017. godine optužnicu koja optuženog Dragomira Tintora tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkom a), g), e), f), i) stav 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona BiH, optuženog Miću Jurišića tereti se da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), a u vezi sa tačkom a), e), f) stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i članom 180. stav 1. i članom 26. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Optužnica tereti optužene Dragomir Tintora i Miću Jurišića da su počinili zločine protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkom f) stav 1.,a u vezi sa članom 180 stav 1. Krivičnog zakona BiH i članom 29. Krivičnog zakona BiH.

 

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanog 07. marta 2018. godine, u predmetu Mićo Jurišić optuženi Mićo Jurišić izjasnio se da nije kriv za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), a u vezi sa tačkom a), e), f) stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i članom 180. stav 1. i članom 26. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 17.  maja 2018. godine.

Sudeće vijeće u sastavu: Kreho Minka, Marenić Željka, Lagumdžija Halil.

 

Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv optuženog Miće Jurišića, nakon održanog glavnog pretresa, dana 8. aprila 2019. godine donio prvostepenu presudu kojom je optuženi Mićo Jurišić oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa tačkom a), h), k) istog člana Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Sud je optuženom Mići Jurišiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 11 (jedanaest) godina.

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je dana 11.11.2019. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Mićo Jurišić kojom su, kao neosnovane, odbijene žalba Tužilaštva BiH i žalba branioca optuženog, te je potvrđena prvostepena presuda Suda BiH od 08.04.2019. godine.